Vitra Bad SAP CRM Projesi Başarıyla Canlıya Alındı
Yapılan Çalışmalar
SAP CRM ve SAP ERP çözümlerini kullanan Eczacıbaşı Yapı Grubu bünyesindeki VitrA Bad, Almanya pazarındaki müşterilerine yönelik süreçlerini iyileştirmek üzere Regna danışmanlığında SAP CRM çözümünü uygulamaya aldı.
Eczacıbaşı Yapı Grubu, yurt içi ve yurt dışı pazarlarda satış süreçlerini SAP CRM ve SAP ERP sistemleri arasındaki entegrasyonlarla takip ediyor. Standart B2B entegrasyonu veya harici entegrasyonlar aracılığı ile SAP CRM sistemine alınan siparişler veya teklifler, üretimi yapacak Yapı Grubu şirketine göre ayrışarak SAP ERP sistemine entegre ediliyor ve üretim-sevk süreçleri de bu sistem üzerinde sürdürülüyor.
Eczacıbaşı Yapı Grubu şirketlerinden VitrA Bad da Almanya pazarındaki müşterilerine hem Almanya’daki deposundan, hem Türkiye üretiminden tedarik ile (Eyap), hem de Rusya üretiminden tedarik ile (VitrA Santekhnika) satış yapıyor.
VitrA Bad şirketinin süreçleri, proje öncesinde farklı sistemler üzerinde yürütülüyordu ve şirketlerarası otomatik süreç sadece Türkiye üretimi için yapılabiliyordu. Rusya’da üretilecek ürünler için Almanya satış departmanının Türkiye tedarik planlama departmanı ile iletişime geçmesi; Rusya’da üretim konusunda bu departmanın karar vermesi; ardından Rusya satış departmanı tarafından manuel sipariş açılması gerekiyordu. Bu manuel aşamalar, süreçlerin uzamasına ve kişilere bağımlı kalınmasına neden olmaktaydı.
VitrA Bad’ın, Regna danışmanlığında başlattığı SAP CRM projesiyle, müşteri tekliflerinin EDI entegrasyonu ile otomatik SAP CRM sistemine alınması ve satış departmanına bilgilendirme maillerinin gönderilmesi hedeflendi. Ayrıca teklif ve sipariş süreçleri SAP CRM sistemine alındı ve üretim noktası belirlendikten sonra SAP ERP sistemine aktarılmaya başladı. Üretimi yapacak şirketin (Türkiye ya da Rusya) sistem üzerinde belirlenmesi ve daha sonra bu kararın SAP ERP sistemine entegre edilmesi, karar süreçlerini hızlandırdı.
Proje kapsamında Türkiye ve Rusya üretimlerinin sevk ve fatura süreçleri de SAP ERP sistemine taşındı ve VitrA Bad (Almanya) – VitrA Santeknika (Rusya/üretici) – Eczacıbaşı Building Products (Rusya/ ihracat) arasında sevk ve fatura giriş-çıkış süreçleri otomatik hale getirildi.
Regna’nın deneyimli ekibinin çalışmalarıyla, SAP ERP sisteminde var olan işleyiş bozulmadan SAP CRM sistemine geçiş yapıldı ve yeni süreç iyileşmeleri gerçekleştirildi.
Proje sonucunda, Almanya-Türkiye-Rusya lokasyonlu şirketler arasındaki işlemler sadece sistem üzerinden takip ve kontrol edilebilir hale geldi. Böylece çalışanların e-posta üzerinden iletişim kurma gereksinimi minimuma indirildi. Bu da süreçlerin daha verimli yürümesini ve manuel işlemlerin azalması sayesinde zaman tasarrufu elde edilmesini sağladı.
Regna danışmanlığındaki VitrA Bad SAP CRM projesinin bir başka avantajı ise, müşterilere Rusya ve Türkiye’de üretilecek mamullerin üretim aşaması tamamlandıktan sonra sipariş onayı bilgilendirmesinin otomatik gönderilmesi oldu. Böylece bilgilendirme ile sevk arası süreç minimuma indirildi ve müşteri memnuniyeti artırıldı.